[...] Monohydrat kreatyny, w nie naruszonej formie, wchłaniany jest w jelicie. W komórce mięśniowej, poprzez przyłączenie fosforu, tworzy się fosfokreatyna. Fosfor występuje w nadmiarze w komórkach mięśniowych i nie stanowi w związku z tym czynnika ograniczającego. Spożycie właściwych form aktywnych (fosfokreatyna i ATP) są natomiast bezużyteczne, [...]
[...] organizmowi więcej niż potrzebuje. Jeśli chcemy schudnąć musimy przede wszystkim ograniczyć ilość spożywanych kalorii. Niestety jednak zrzucanie kg, a pozbywanie się nadmiaru tk.tłuszczowej to nie to samo. Tłuszcz nagromadzony jest jako rezerwy organizmu i podczas drastycznego ograniczenia ilości pożywienia tracimy także tkankę [...]
[...] na następny dzień).Następnie można powiedzieć zaczyna się kolejna faza NAJWAŻNIEJSZA . Organizm bowiem oprócz tego że "naprawia" uszkodzone włókna mięśniowe to robi to z nadmiarem.Tzn.następuje faza adaptacji mięśnia , organizm chcąc być gotowym na kolejny wysiłek o podobnej intensywności broni się w ten sposób że sprawia , że nasze mięśnie [...]
[...] Kobiety ciężarne - 1,5 Z białkiem to jest tak: jeśli jest go za dużo - może szkodzić, jeśli za mało - to też bardzo niedobrze. Naturalnie, odnosi sie to do dłużej trwającego nadmiaru czy niedoboru. Krótkotrwałe okresy nie robią organizmowi szkody. Daje sobie z nimi radę. Ale jeśli np. ktoś objada się przez całe lata mięsem, to niech się nie [...]
zwycięska (300zł) praca użytkownika Skalar. z majowego konkursu SFD.pl. -------------------------------------------------------------- Zacznijmy od najważniejszego czynnika wpływającego na efekty naszej pracy, na wygląd naszego ciała. Jest nim dieta. Odpowiednio rozłożone kalorie w ciągu dnia, odpowiednie proporcje między substancjami odżywczymi [...]
[...] jest przyczyną nadciśnienia. Norman Swan: Czyli w wyniku ubywania fosforanu amonowego z komórek wątroby zachodzi taka reakcja.? Robert Lustig: Tak jest w rzeczywistości; nadmiar kwasu moczowego kończy się wzrostem ciśnienia krwi; mamy dane z badań NHANES w Ameryce (National Health and Nutritional Examination Survey), które pokazują, że [...]
[...] nabywanie tkanki mięśniowej jest możliwe. Odpowiedź jest prosta - nie jest to możliwe. Jest to wynikiem wielu zależności które rządzą organizmem. Kardynalnym argumentem jest nadmiar kalorii potrzebny do zwiększenia masy ciała i rola insuliny która wpływa na transport aminokwasów do komórek mięśniowych i odkładanie nadmiaru spożytych węglowodanów [...]
[...] Monohydrat kreatyny, w nie naruszonej formie, wchłaniany jest w jelicie. W komórce mięśniowej, poprzez przyłączenie fosforu, tworzy się fosfokreatyna. Fosfor występuje w nadmiarze w komórkach mięśniowych i nie stanowi w związku z tym czynnika ograniczającego. Spożycie właściwych form aktywnych (fosfokreatyna i ATP) są natomiast bezużyteczne, [...]
[...] Monohydrat kreatyny, w nie naruszonej formie, wchłaniany jest w jelicie. W komórce mięśniowej, poprzez przyłączenie fosforu, tworzy się fosfokreatyna. Fosfor występuje w nadmiarze w komórkach mięśniowych i nie stanowi w związku z tym czynnika ograniczającego. Spożycie właściwych form aktywnych (fosfokreatyna i ATP) są natomiast bezużyteczne, [...]
[...] Monohydrat kreatyny, w nie naruszonej formie, wchłaniany jest w jelicie. W komórce mięśniowej, poprzez przyłączenie fosforu, tworzy się fosfokreatyna. Fosfor występuje w nadmiarze w komórkach mięśniowych i nie stanowi w związku z tym czynnika ograniczającego. Spożycie właściwych form aktywnych (fosfokreatyna i ATP) są natomiast bezużyteczne, [...]
[...] Rutyna sprawia ,że psychika nam „wysiada" jedzenie nie jest już takie przyjemne i staję się dla nas przymusem. Monotonna dieta jest niebezpieczna, ponieważ dostarcza w nadmiarze pewnych składników odżywczych (co za dużo to niezdrowo oraz prowadzi do niedoboru pozostałych składników. Konsekwencją są zaburzenia funkcjonowania całego [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
[...] wiele sposobów, z których najistotniejszy moim zdaniem to obniżenie poziomu cholesterolu we krwi – więc mają wpływ na ograniczenie ryzyka wystąpienia miażdżycy. Oczywiście nadmiar tłuszczy może zachwiać równowagę organizmu co przełoży się na obniżenie odporności a tego byśmy nie chcieli – we wszystkim ważny jest UMIAR. Przejdźmy teraz do [...]
[...] szkodliwe dla zdrowia (Dieta Dukana / Atkinsa). Przy nadmiernej podaży białka podtruwamy organizm produktami jego przemiany (CO2, amoniak), dodatkowo organizm musi wydalać nadmiar azotu w postaci mocznika, przy czym wskutek tego traci dużo energii niezbędnej do życia oraz syntezy białka ustrojowego. Aby usunąć nadmiar azotu w postaci mocznika [...]
[...] behavior in athletes. Eat Weight Disord. 2012;17(4):e226–33. doi:10.3275/8272. Nie ma dowodów, że jakakolwiek żywność spowoduje przyrost większej ilości tłuszczu niż nadmiar kalorii, które dostarcza. Nie ma również dowodów, że spożywanie niektórych pokarmów pomoże Ci stracić tłuszcz. Kontrola wagi ciała to: ilość kalorii, które [...]
[...] cały dzień wędlinami i mięsem pod różną ich postacią. Doprowadza to jednak często, w późniejszym okresie do wielu chorób, głównie nerek, które nie są w stanie przefiltrować nadmiaru białka zwierzęcego. Białko w ogóle powinno stanowić 6-10 % kalorii dziennie dostarczanych naszemu"organizmowi, a najczęściej stanowi 15 % i więcej. [...]
[...] bo bialko buduje miesnie --> to mit ,bialko powoduje przyspieszenie metabolizmu i jest najmocniej termogene ze wszystkich makro skladnikow(dobrze sie na nim chudnie ) a nadmiar bialka w organizmie jest wydalany przy okazji obciaza watrobe i nerki ,co moze prowadzic do anemi ,a po zaty ilosci powyzej 2,5g na kg wagi stanowia zrodlo energi nie [...]
[...] cały dzień wędlinami i mięsem pod różną ich postacią. Doprowadza to jednak często, w późniejszym okresie do wielu chorób, głównie nerek, które nie są w stanie przefiltrować nadmiaru białka zwierzęcego. Białko w ogóle powinno stanowić 6-10 % kalorii dziennie dostarczanych naszemu„organizmowi, a najczęściej stanowi 15 % i więcej. Najkorzystniejsza [...]
[...] konieczność dostarczania jej w ilościach które zapewnią prawidłowy przebieg procesów życiowych. Niedostateczna podaż wody prowadzi do odwodnienia organizmu. Jednocześnie jej nadmiar też jest szkodliwy. Oto jak wygląda rozkład wody w ustroju: Organizm osoby ważącej ok. 75 kg zawiera ok. 45 litrów wody, z czego 70-75% znajduje się w mięśniach [...]
[...] wieczornych. Przy prawidłowej częstotliwości odżywiania, pod koniec dnia, zarówno mięśnie jak i wątroba zostają nasycone odpowiednią ilością glikogenu, w efekcie czego nadmiar spożytej glukozy może zostać wykorzystany m.in. na potrzeby syntezy tłuszczu zapasowego. W przypadku osób uprawiajacych wysiłki siłowe, organizm jest w stanie [...]
[...] ostrości wzroku, osłabienie napięcia mięśniowego, wzrost spożycia wody, zwiększone przyjmowanie pokarmów, przy zmniejszonej retencji azotu w ustroju. 4.5.2. Wpływ nadmiaru NNKT na ustrój: Zbyt duże spożycie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych może być przyczyną powstawania nowotworów, a także niedokrwistości. Nadmierne spożycie [...]